NOS NieuwsAangepast

Geen aparte klassen voor jongens

Er komen geen gescheiden klassen voor jongens en meisjes om de leerprestaties van jongens te verbeteren. Het ministerie van Onderwijs gaat wel scholen in het voortgezet onderwijs helpen om beter om te gaan met de verschillende manieren waarop jongens en meisjes leren.

Volgend jaar moet er een platform komen waar scholen hun ervaringen kunnen delen over het verschil in leerstijl tussen jongens en meisjes.

Minister Van Bijsterveldt denkt niet dat aparte klassen voor jongens en meisjes de oplossing is. Ze reageert op twee onderzoeken naar de uiteenlopende leerprestaties tussen jongens en meisjes op de middelbare school.

Hersenontwikkeling

Wereldwijd doen jongens het minder goed dan meisjes, onder meer omdat hun hersenontwikkeling in de puberteit achterloopt. Ze blijven vaker zitten, halen minder vaak een diploma en zijn ondervertegenwoordigd in het hoger onderwijs.

Uit de onderzoeken blijkt dat er geen eenduidige aanpak is voor jongens en meisjes. "Het is belangrijk dat het onderwijs vooral rekening houdt met de diversiteit van leerlingen en met de verschillende leerstijlen van jongens en meisjes", aldus het ministerie. Een aantal scholen stemt het onderwijs al heel gericht af op de verschillen in de klas.

Experiment

Vorig jaar pleitte het bestuur van de christelijke scholen voor experimenten met apart onderwijs. Volgens de Besturenraad lopen jongens gemiddeld twee jaar achter op meisjes in hun hersenontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl