NOS NieuwsAangepast

Ombudsman kritisch over Q-koorts

Er moet een noodfonds komen voor de meest schrijnende Q-koortsgevallen. De overheid is tijdens de epidemie niet respectvol omgegaan met burgers en dat moet nu veranderen.

Dat vindt de Nationale ombudsman Brenninkmeijer. Hij deed onderzoek naar de gevolgen van de ziekte waar zeker 25 mensen aan zijn overleden.

Ook moet in het gebied waar de ziekte voorkwam een bevolkingsonderzoek gehouden worden en moet er een steunpunt komen waar Q-koortspatiënten terecht kunnen met vragen. Bovendien moet informatie over de ziekte beter worden verspreid.

Ruiming

De ombudsman vindt dat de betrokken ministeries slecht en bovendien veel te traag hebben gereageerd op de uitbraak van de ziekte. Hij wil dat de overheid uitgebreid excuses maakt aan de slachtoffers. De burgers hadden volgens hem centraal moeten staan en dat stonden ze niet, zegt Brenninkmeijer.

Zeker 4000 mensen raakten besmet met de infectieziekte die bij schapen en geiten voorkomt. Veel Q-koortspatiënten kampen al jaren met chronische klachten. Sommigen werden ziek en konden maanden niet werken. Er zijn ook patiënten die nog steeds niet kunnen werken.

In het rapport komen diverse slachtoffers aan het woord. Een van hen werkte als vrachtwagenchauffeur bij de ruimingen van besmette bedrijven en liep daardoor een vermoeidheidssyndroom op.

Testen

Eind 2010 had een evaluatiecommissie al harde kritiek op de manier waarop de overheid de ziekte heeft aangepakt. Minister Schippers erkende toen dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de ziekte.

Deze week bleek in een uitzending van Nieuwsuur dat het ministerie van Landbouw al een jaar voordat geitenbedrijven geruimd werden wist dat bijna honderd bedrijven besmet waren. Volgens een arts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de kans groot dat "een flink aantal mensen" niet ziek was geworden als er eerder maatregelen genomen waren.

Volgens Nieuwsuur waren al eerder dan tot nu toe gedacht testen bekend waarmee de ziekte aangetoond kon worden.

Belangen

De Nationale Ombudsman hield in april een hoorzitting. Oud-minister Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid zijn toen ook gehoord. Verburg zei dat er sneller een meldingsplicht had moeten komen voor de Q-koorts, al had dat volgens haar niet per definitie geleid tot minder slachtoffers.

Verburg benadrukte verder dat de volksgezondheid altijd voorop heeft gestaan bij de bestrijding van de epidemie. Klink ontkende in zijn verhoor dat tijdens de Q-koortsepidemie in 2009 economische belangen zwaarder hebben gewogen dan gezondheidsbelangen.

Het kabinet reageert nu nog niet op de aanbevelingen van de ombudsman. Het wil meer tijd om het rapport te bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl