NOS NieuwsAangepast

Nederlaag Oranje kost miljoenen

De uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK kost het bedrijfsleven tientallen miljoenen euro.

De supermarkten, die traditioneel zwaar inzetten op voetbaltoernooien, lopen circa 20 miljoen euro mis, schat Joop Holla van onderzoeksbureau GFK. Volgens Holla moeten ze ook beperkt houdbare producten als Oranjekoeken, -chocola en -chips gaan afprijzen of weggooien. En dat kost ook een paar miljoen euro. De supermarkten waren uitgegaan van een plaats in de kwartfinale.

Volgens Frank de Bruin van onderzoeksbureau Activate en Co waren er de afgelopen tijd 250 'inhaakcampagnes', bijna honderd meer dan tijdens het WK van twee jaar geleden. De verwachtingen van het bedrijfsleven waren hooggespannen en dat kwam volgens De Bruin ook door de spelers van het Nederlands elftal, die vooraf al spraken over het winnen van het toernooi.

Tv-schermen

''Het verlies komt hard aan, maar eigenlijk was de Oranjekoorts vorige week na de wedstrijd tegen Duitsland al gedaald'', zegt De Bruin. Holla: ''De consument was er al wel klaar mee''.

De horeca-ondernemers lopen voor ongeveer 12,5 miljoen euro omzet mis. De versieringen en de televisieschermen in de cafés kunnen worden weggehaald. Heineken laat weten dat tv-spots meteen worden geschrapt. Wat dat aan extra omzet kost, wil het bedrijf niet zeggen.

Onder het kopje diversen vloeit er volgens Frank de Bruin nog eens 10 miljoen euro weg. Denk dan aan de vluchten naar Polen en Oekraïne, gederfde advertentie-inkomsten, de huur van tv-schermen en evenementen die worden afgelast.

Bretels

Supermarkten Plus is gestopt met de juichbandjes, maar dat was ook de bedoeling. Plus spreekt van een geslaagde actie. Bij C1000 gaan de geluksvogels de kast in.

Albert Heijn stopt met de actie op Facebook, want die was gericht op het Nederlands elftal. Wel gaat AH nog twee weken door met de Panini-voetbalplaatjes. Wat er aan speciale EK-etenswaren nog in de winkels aanwezig is, zal voor een groot deel met korting worden verkocht. De prijs van Oranje-koeken gaat niet omlaag. "Die kunnen nog worden verkocht tijdens de andere sportevenementen deze zomer", zegt een woordvoerder.

AH meldt dat veel Oranjegebak verkocht is. "Er is niet veel voorraad meer." Dat geldt ook voor de oranje shawls en bretels, die voor een groot deel zijn weggeven bij de boodschappen.

Lat hoog

Bij de STER werken rasoptimisten, zo blijkt. De tarieven bij deze reclame-organisatie zijn namelijk berekend op een plaats van Nederland in de finale. Nu Oranje eruit ligt, geeft de STER meteen een korting van 50 procent.

Bij touroperator OAD, sponsor van de KNVB, waren alle dertig vluchten in de voorrondes volgeboekt. Nu Nederland eruit ligt, stopt de EK-operatie. De touroperator had vooraf geen vaste afspraken gemaakt met chartermaatschappijen over het vervolg van het EK.

Voor de KNVB is de vroege uitschakeling van Oranje vooral een sportieve teleurstelling. De sportbond legt de lat hoog en was uitgegaan van een plaats in de halve finale. Er wordt nooit begroot op het resultaat van toernooien, zegt Renske Bruinsma van de KNVB vanuit Oekraine. ''Wel mag duidelijk zijn dat we nu 'winst' mislopen."

Het WK in Zuid Afrika, twee jaar geleden, leverde de voetbalbond na aftrek van alle kosten ongeveer 2 miljoen euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl