NOS NieuwsAangepast

Ivorianen protesteren verkeerde dag

Honderden Ivorianen hebben zich verzameld op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de opsluiting van ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Bij aankomst bleek dat ze op de verkeerde dag zijn gekomen.

Het Internationaal Strafhof zou oorspronkelijk vandaag beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Gbagbo, maar dat is uitgesteld tot half augustus.

Zijn aanhangers zijn vanuit allerlei landen naar Den Haag gekomen om hem te steunen. Gbagbo zal daar weinig van meekrijgen, hij zit in de gevangenis in Scheveningen.

Opgepakt

De organisatie verwacht duizend demonstranten vanuit de hele wereld. Volgens de politie worden de demonstranten per bus aangevoerd. De demonstratie verloopt rustig.

Laurent Gbagbo moet zich in Den Haag verantwoorden voor zijn rol bij de gewelddadigheden na de presidentsverkiezingen, eind 2010. Hij verloor die verkiezingen, maar weigerde op te stappen. Bij het geweld dat toen uitbrak, kwamen zeker 3000 Ivorianen om. In april vorig jaar werd hij met behulp van Franse elitetroepen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl