NOS NieuwsAangepast

Beleggers uit Italiaanse leningen

Nederlandse beleggers hebben op grote schaal hun Italiaanse leningen verkocht en Duitse leningen aangekocht. Dat blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

In het eerste kwartaal van dit jaar is de waarde van beleggingen in Italiaanse obligaties gedaald tot 33 miljard euro, een kwart minder dan vorig jaar. De positie in Duitse obligaties kwam juist een kwart hoger uit, op 160 miljard euro.

Volgens een woordvoerder van DNB gaat het hier voor het overgrote deel om beleggingen in staatsobligaties. Leningen aan bedrijven maken maar een relatief klein deel uit van de Nederlandse beleggingen.

Schuldpapier

Grootste Nederlandse beleggers zijn pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Zij hebben ongeveer tweederde van de totale beleggingen in obligaties in handen.

Beleggers vinden het steeds risicovoller om geld te lenen aan Italië nu het land in economisch zwaar weer zit en tegen hoge rentes moet lenen op de kapitaalmarkt om de staatsschuld te financieren. Duitsland zien zij als veilige haven.

Beleggers bouwden ook hun positie in Spaans schuldpapier verder af, met 7 procent tot 31 miljard euro. Van Griekse en Portugese leningen hebben ze nog respectievelijk 3,4 miljard en 1,8 miljard euro in portefeuille. Ten opzichte van eind vorig jaar is dat een halvering.

Op de obligatiemarkt stijgt de rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties vandaag. De tienjaarsrente op Spaanse leningen staat rond 12.00 uur op ruim 7 procent, een niveau dat door economen als onhoudbaar wordt gezien op termijn. Italiaanse tienjaarsleningen noteren net boven de 6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl