NOS NieuwsAangepast

Opluchting beleggers duurt kort

De opluchting onder beleggers over de uitslag van de Griekse verkiezingen is van korte duur. De openingswinst van de AEX van meer dan een procent was rond 11.30 uur zo goed als verdampt. De index staat 0,3 procent hoger op 298 punten.

Op de Franse, Duitse en Britse beurs is van de openingswinsten van 1 tot 2 procent eveneens bijna niets meer over.

Beleggers blijven ongerust over de toekomst van de eurozone. Door de verkiezingsuitslag in Griekenland is de vrees voor een euro-exit van Griekenland verminderd, maar er blijven genoeg onzekerheden.

Naast Griekenland ligt de focus vooral op Italie en Spanje. De onrust over de economische problemen in deze landen blijft groot.

Steunpakket

Spaanse banken zagen hun slechte leningen in april weer verder stijgen naar 153 miljard euro, ofwel 8,72 procent van het totaal. Dat maakte de Spaanse Centrale Bank vandaag bekend. Het is voor het eerst in ruim 18 jaar dat dit niveau wordt bereikt.

Veel Spaanse banken zitten in grote problemen doordat ze veel geld hebben uitgeleend in de vastgoedsector en de waarde van het Spaanse vastgoed sterk in waarde is gedaald. Vorige week schoot Europa de Spaanse bankensector nog te hulp met een steunpakket van maximaal 100 miljard euro.

De rente op Spaanse staatsobligaties is opnieuw gestegen tot boven de 7 procent. Vorige week gebeurde dit ook al. Zulke niveaus worden door economen gezien als onhoudbaar op termijn. De Italiaanse rente stijgt tot boven de 6 procent. Eerder vanochtend daalden deze rentes juist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl