NOS NieuwsAangepast

Laatste uur Griekse verkiezingen

Over een uur sluiten de stembureaus in Griekenland en komen de eerste exit-pols over de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen.

Volgens journalist Nick Malkoutzis van de Engelstalige editie van de Griekse krant Kathimineri, is dit doorgaans het moment waarop de jonge kiezers gaan stemmen. Zij kunnen beslissend zijn. Alles wijst op een nek aan nekrace tussen de conservatieven van de Nieuwe Democratie en de linkse radicale Syriza-partij.

De verkiezingsdag verliep tot nu toe vrij rustig, al waren er enkele incidenten. Op het eiland Zakhynthos vuurde een jonge Griek schoten af bij een stembureau, waarna hij wegrende. Niemand raakte gewond. Rond de middag werd in de tuin van het gebouw van de Skai-Kathimineri mediagroep in Ahene een handgranaat gevonden, die niet ontplofte. Aan het eind van de middag werd er nog een handgranaat gevonden.

Hoofdrolspelers

Eerder op de dag brachten de hoofdrolspelers hun stem uit. De leiders van Nieuwe Democratie, Syriza en Pasok gingen allemaal al vroeg naar het stemhokje.

Volgens de leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, spreken de Grieken vandaag: "Morgen begint er een nieuw tijdperk".

De leider van Syriza, Alexis Tsipras, zei: "We hebben onze angst overwonnen. Vandaag slaan we een nieuwe weg naar hoop in".

Koers

De twee partijen denken heel verschillend over de koers van het land. Nieuwe Democratie wil zich houden aan de Europese voorwaarden die zijn gesteld aan het verlenen van noodhulp. Syriza wil af van de strenge bezuinigingen en de uitgaven stimuleren.

De leider van de socialistische partij Pasok, Evangelos Venizelos, legde er bij het uitbrengen van zijn stem de nadruk op dat er in Griekenland een regering van nationale eenheid moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl