NOS NieuwsAangepast

Inbraak Watergate 40 jaar geleden

Met tape afgeplakte deuren leidden 40 jaar geleden het Watergateschandaal in en uiteindelijk het aftreden van de Republikeinse president Nixon. In de vroege morgen van 17 juni 1972 werden vijf mannen op heterdaad betrapt toen ze inbraken in het hoofdkantoor van de Democratische Partij in het Watergatecomplex in Washington D.C.

Even na 01.00 uur 's nachts zag bewaker Frank Wills dat de vergrendeling van meerdere deuren in het gebouw was afgeplakt met tape. Daardoor konden de deuren nog wel dicht, maar vielen ze niet in het slot. Hij verwijderde het plakband en ondernam verder geen actie. Een uur later kwam hij terug en ontdekte dat iemand de sloten opnieuw had dichtgeplakt. Dat was voor Wills aanleiding om de politie te waarschuwen.

'Amateuristische operatie'

In het kantoor van de Democratische Partij trof de politie vijf mannen aan. Wat ze precies zochten, is nog altijd niet duidelijk. Wel is bekend dat het de tweede inbraak in het kantoor was en dat de eerste keer documenten waren gefotografeerd en afluisterapparatuur was geplaatst.

John Dean, een voormalig adviseur van Nixon, denkt dat de inbrekers niet naar een specifiek document op zoek waren, maar gewoon belastend materiaal in handen wilden krijgen. Hij noemt de inbraak een "amateuristische operatie". "Het is totaal mislukt."

Twee inbrekers hadden een adresboekje bij zich, met daarin het telefoonnummer van E. Howard Hunt, een ex-CIA-agent die door adviseurs van Nixon was ingehuurd om belastende informatie over de Democraten te vinden.

Het Witte Huis probeerde de link tussen de inbraak en het campagneteam van Nixon te verdoezelen. "Niemand van de staf in het Witte Huis, niemand van deze regering die daar nu werkzaam is, was betrokken bij dit bizarre incident", verklaarde de president zelf.

Speurwerk

Washington Post-journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein wisten in hun krant de link toch te leggen. Of Nixon vooraf op de hoogte was van de inbraken is nooit boven water gekomen. Hij heeft tot zijn dood in 1994 ontkend dat hij er opdracht voor heeft gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl