NOS NieuwsAangepast

NMa onderzoekt hypotheekoverstap

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat onderzoeken of aanbieders van beleggingsrekeningen, hypotheken en andere financiële producten het consumenten moeilijk maken om over te stappen. Het is de eerste keer dat de NMa onderzoek doet naar deze "overstapdrempels".

Ondanks het opzetten van een overstapservice voor betaalrekeningen stappen toch nog relatief weinig consumenten over van de ene bank naar de andere. De NMa gaat kijken of bijvoorbeeld een consument een boete moet betalen voor het opzeggen van het contract met de oude aanbieder of dat consumenten het moeilijk vinden om het aanbod van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Als consumenten moeilijker kunnen overstappen, kan dat tot gevolg hebben dat nieuwe aanbieders minder snel op de markt komen. Dat is niet goed voor de onderlinge concurrentie, zo schrijft de NMa in een toelichting op het onderzoek.

Gestegen kosten

Verder wil de NMa onderzoek doen naar de gestegen kosten voor het overzetten van individuele beleggingsportefeuilles. Ook zou het steeds langer duren voordat de beleggingen van een particuliere belegger zijn overgeboekt.

Het komende jaar wordt informatie verzameld voor het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl