NOS NieuwsAangepast

Ambtenaren: huisarts in eigen risico

Ook een bezoek aan de huisarts moet onder het eigen risico vallen. Dat adviseert de Taskforce Beheersing Zorguitgaven.

De ambtelijke werkgroep was door het kabinet gevraagd te bekijken hoe de almaar stijgende kosten in de zorg beter kunnen worden beheerst.

350 euro

In het Vijfpartijenakkoord is afgesproken dat het eigen risico omhoog gaat naar 350 euro, maar dat de huisarts niet onder het eigen risico valt.

Volgens de Taskforce moeten patiënten worden gestimuleerd om vooraf goed te nadenken of een bezoek aan de huisarts wel noodzakelijk is.

De ambtenaren stellen voor een eigen bijdrage in te voeren voor een bezoek aan een huisartsenpost. Die moet mensen prikkelen om zoveel mogelijk overdag naar de eigen huisarts te gaan.

Zorgsparen

De werkgroep denkt dat de uitgaven in de zorg tussen 2010 en 2015 stijgen van 60 naar 75 miljard euro. Volgens hen is maar een kwart daarvan toe te schrijven aan de vergrijzing en moet er echt wat gebeuren.

De Taskforce ziet in verplicht invoeren van zorgsparen geen oplossing. Onlangs pleitte de Raad voor de Volksgezondheid daarvoor. Bij zorgsparen leggen mensen zelf geld opzij voor hun oude dag. Volgens de ambtenaren is collectief verplicht zorgsparen een ingrijpende wijziging van het stelsel en leidt het bovendien tijdelijk tot dubbele lasten.

Formatie

Het kabinet zal geen besluit meer nemen over de aanbevelingen, maar de stijging van de zorgkosten zal wel een belangrijke rol spelen in de verkiezingen en in de formatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl