NOS NieuwsAangepast

Eerste Chinese vrouw de ruimte in

Voor het eerst stuurt China een vrouw de ruimte in. Liu Yang is een van de drie bemanningsleden die zaterdag aan boord van de Shenzhou-9 capsule worden gelanceerd.

Er gingen al geruchten over het ruimtedebuut van Liu Yang sinds vorig jaar een verzamelaarsobject voor filatelisten opdook: een envelop waar de namen op stonden van zeven nieuwe Chinese astronauten, ofwel taikonauten. De naam van Liu Yang stond daar ook bij.

Pas vandaag, één dag voor de lancering, maakte een woordvoerder van het Chinese ruimtevaartprogramma de namen van de bemanning officieel bekend. De 34-jarige Liu Yang is een pilote van de Chinese luchtmacht. Ze wordt aan boord van de Shenzhou-9 vergezeld van twee mannen, Jing Haipeng en Liu Wang.

Efficiënter

Tijdens een persconferentie stelde woordvoerder Wu Ping van het Chinese ruimtevaartbureau dat de bemanning efficiënter werkt met vrouwen aan boord. "Over het algemeen hebben vrouwen een groter uithoudingsvermogen, zijn ze psychologisch stabieler en kunnen ze beter omgaan met eenzaamheid", aldus Wu Ping.

Sinds het begin van de ruimtevaart zijn er 55 vrouwen de ruimte in geweest met Amerikaanse en Russische ruimtevaartuigen. China heeft een bemand ruimtevaartprogramma sinds 2003 en heeft in totaal 6 astronauten in de ruimte gebracht.

De missie van de Shenzhou-9 is voor China ook om een andere reden een bijzonder. Volgens plan zal de Shenzhou aankoppelen bij het ruimtelaboratorium Tiangong-1 (Hemels Paleis). Zo'n technisch ingewikkelde koppeling hebben de Chinezen nog niet eerder uitgevoerd.

Het nieuwe ruimtelab is een voorloper van een echt ruimtestation zoals het ISS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl