NOS NieuwsAangepast

ECB: mogelijk weer steun banken

De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om opnieuw steun te verlenen aan de bankensector, mocht dit nodig zijn naar aanleiding van de Griekse verkiezingen van komend weekend. Dat laat ECB-president Mario Draghi vandaag weten.

De radicaal-linkse partij Syriza wil opnieuw onderhandelingen over de voorwaarden van de Europese steun aan Griekenland als de partij de verkiezingen wint en gaat regeren.

"Het eurosysteem blijft zonodig liquiditeit beschikbaar stellen aan gezonde banken", zegt Draghi die onder meer wordt geciteerd door het persbureau Reuters. Gisteren waren er al geruchten dat de centrale banken paraat staan om bij te springen.

Kritische grens

Beleggers reageren opgelucht op de woorden van Draghi. De AEX stond rond 10.30 uur 1 procent hoger, op 295 punten. Vooral banken stonden in de plus. ING kreeg er 3,3 procent bij, SNS Reaal steeg 3,6 procent. In Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannie wonnen de beurzen zo'n 0,7 tot 0,8 procent.

De woorden van Draghi wegen zwaarder voor beleggers dan de afwaardering die ING, SNS, Rabobank, ABN Amro en LeasePlan voor hun kiezen kregen van kredietbeoordelaar Moody's.

De rente op staatsobligaties daalt. Voor tienjaars staatsobligaties betaalt Spanje met 6,8 procent nu weer minder dan de kritische grens van 7 procent die gisteren werd doorbroken. Overigens wordt dat nog altijd gezien als een zeer hoog en op termijn onhoudbaar niveau. De Italiaanse tienjaarsrente is ook wat gedaald, tot 6,1 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl