NOS NieuwsAangepast

Ambtenaren: 20 miljard bezuinigen

Om de overheidsfinanciën weer gezond te maken, moet tot 2017 nog eens 20 miljard euro extra worden bezuinigd. Dat zegt een studiegroep van ambtenaren in een advies aan de politieke partijen en aan het nieuwe kabinet.

In de studiegroep zitten topambtenaren en vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau en de Nederlandsche Bank. Een soortgelijk advies in 2010 speelde een belangrijke rol in de verkiezingen en in de kabinetsformatie van dat jaar.

Volgens het advies moet het begrotingstekort al in de eerste periode van het nieuwe kabinet fors worden teruggedrongen om in 2017 uit te komen op een structureel begrotingsevenwicht.

Meningsverschil

Gisteren zei CPB-directeur Teulings dat voor evenwicht voor 25 miljard aan ingrepen nodig is. Volgens de studiegroep betekent dat niet dat er verschil van mening is. Teulings heeft rekening gehouden met de ontwikkelingen van de economie. Ook volgens de studiegroep kom je dan op 25 miljard.

"Maar voor de berekening van een structureel begrotingsevenwicht houd je geen rekening met de grilligheden van de economie en dan heb je een pakket nodig van 20 miljard," zei voorzitter Van Zwol van de studiegroep.

Economische onzekerheid

De ambtenaren benadrukken dat er een pakket van maatregelen nodig is als antwoord op de economische onzekerheid in de wereld. Ze adviseren structurele hervormingen en zeggen dat het nieuwe kabinet al bij de start moet vastleggen welke maatregelen er genomen moeten worden als het tekort boven de 3 procent dreigt uit te komen.

Op die manier moet worden voorkomen dat tijdens de rit onderhandeld moet worden over nieuwe ingrepen, zoals in het mislukte Catshuisberaad is gebeurd.

De studiegroep wijst op een paar specifiek Nederlandse problemen: zo noemen de ambtenaren de uitgaven aan zorg onhoudbaar en ze zeggen dat de vergrijzing niet langer een toekomstig maar een actueel probleem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl