NOS NieuwsAangepast

Spies eist maatregelen Curaçao

Minister Spies van Koninkrijksrelaties is er niet gerust op dat Curaçao op tijd een sluitende begroting kan presenteren aan het College financieel toezicht (Cft). De minister zei dat ze de zorgen van het college deelt.

Spies was deze week op werkbezoek in Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Donderdag besprak zij op Curaçao de problemen die het eiland heeft met de begroting van 2012. Deze is door Cft afgekeurd vanwege een tekort van 85 miljoen gulden (35 miljoen euro).

Ook premier Schotte kon de minister niet overtuigen. "De situatie is ernstig en urgent", aldus Spies. "De premier heeft geen concrete plannen gepresenteerd, maar ik reken er op dat er over anderhalve week een overtuigend pakket aan maatregelen ligt." Als dat niet lukt, kan de Rijksministerraad een aanwijzing geven.

Gevoelig moment

Spies' bezoek komt op een precair moment. De financiële problemen van Curaçao leidden donderdag bijna tot de val van het kabinet-Schotte.

De minister heeft de Curaçaose regering gezegd dat de politieke crisis geen excuus is om de financiële crisis niet te lijf te gaan. Ze maakte daarmee een verwijzing naar Nederland, waar na de val van het kabinet-Rutte binnen een aantal dagen alsnog een bezuinigingsakkoord lag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl