NOS NieuwsAangepast

Cameron: geen deal met Murdoch

De Britse premier Cameron erkent dat hij een hechte relatie had met mensen uit het media-imperium van Rupert Murdoch, maar zegt dat die nooit zijn beslissingen heeft beïnvloed. Voor de commissie-Leveson ontkende hij dat er sprake was van uitwisseling van politieke gunsten voor positieve berichtgeving in de media.

"Natuurlijk wilde ik de kranten voor me winnen", zei Cameron onder ede voor de commissie, die het gedrag van de Britse pers en de relatie met de politiek onderzoekt. "Zo kon ik overbrengen wat de Conservatieve Partij en ik voor het land konden betekenen. Maar er waren geen openlijke afspraken, er waren geen geheime afspraken, er was geen stiekem gedoe met een knipoog. Ik heb nooit gezegd: als jullie mij steunen, zal ik voor dit of dat zorgen."

Schandaal

Cameron riep de commissie zelf in het leven, na de onthulling dat Britse journalisten geregeld burgers en beroemdheden afluisterden. De commissie onderzoekt ook hoe ver politici wilden gaan om de band met journalisten goed te houden.

De commissie van Cameron wilde weten hoe nauw zijn banden waren met bijvoorbeeld Rebekah Brooks, de chef van het moederbedrijf van Murdochs kranten. Zij moest aftreden vanwege het afluisterschandaal en wordt inmiddels vervolgd voor haar betrokkenheid.

'Yes we Cam'

Tijdens de hoorzitting met de premier werd een sms'je van Brooks aan Cameron voorgelezen waarin ze persoonlijk hem succes wenst bij een belangrijke speech de volgende dag. "Ik zal voor je duimen, niet alleen als vriend, maar ook omdat we beroepsmatig in hetzelfde schuitje zitten", schreef Brooks aan Cameron, die toen nog oppositieleider was.

Ze sloot het bericht af met "Yes we Cam", de kop die The Sun de dag na de speech zou gebruiken.

Volgens Cameron moet er niet te veel in het bericht worden gelezen. Brooks had veel op het spel staan, omdat The Sun hem steunde na een jarenlange voorkeur voor Labour. "Het begint wel een beetje op een heksenjacht te lijken", meende Cameron. "Hoe kan ik in vredesnaam bewijzen dat ik onschuldig ben?"

Woordvoerder

Cameron moest ook zijn keuze van woordvoerder verdedigen. Hij nam in 2007 Andy Coulson aan, die net was afgetreden als hoofdredacteur van The Sun vanwege een ander afluisterschandaal. Hij wordt inmiddels vervolgd wegens meineed.

"Ik heb hem specifiek gevraagd naar zijn betrokkenheid. Hij vertelde me dat hij niks wist van het schandaal maar er wel de verantwoordelijkheid voor had genomen."

Cameron zei Coulson niet te hebben gekozen vanwege zijn banden met Murdoch, maar omdat hij een kundig man was. "Die beslissing achtervolgt ons nu beiden", verzuchtte Cameron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl