NOS NieuwsAangepast

Geen Verenigde Vergadering ESM

De Eerste en Tweede Kamer vergaderen niet gezamenlijk over het permanente Europse noodfonds (ESM). Het verzoek van de PVV voor een Verenigde Vergadering van de Senaat en de Tweede Kamer is afgewezen.

Dit heeft voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer laten weten in een brief (pdf).

Volgens hem valt het noodfonds niet onder de onderwerpen waarvoor volgens de grondwet een Verenigde Vergadering bijeenkomt.

"De Verenigde Vergadering kan volgens de Grondwet alleen wetsvoorstellen behandelen die de Grondwet uitdrukkelijk noemt, bijvoorbeeld toestemming voor een koninklijk huwelijk, benoeming van een regent of het in oorlog verklaren van het Koninkrijk", aldus de Eerste Kamer.

Niet op tijd

Ook de poging van SP en PVV om de verhoging van het eigen risico voor de zorg uit te stellen, kan op niets uitlopen. De partijen kondigden aan elk 7 uur spreektijd te willen in het debat over de verhoging van 220 naar 350 euro. Ze hopen dat de wetgevingsbehandeling dan zo lang duurt, dat het wetsvoorstel niet meer op tijd naar de Eerste Kamer kan worden gestuurd.

Het debat staat nu gepland voor maandag, een dag die doorgaans wordt gebruikt voor deze lange debatten over nieuwe wetgeving. Mogelijk kunnen de partijen wél hun vertragingstactiek toepassen als de nieuwe wet plenair wordt behandeld, maar dat is nog niet zeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl