NOS NieuwsAangepast

Steden gaan weer zelf over OV

De vier grote steden krijgen zelf weer de mogelijkheid om te beslissen over de manier waarop het openbaar vervoer in hun stad geregeld wordt. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de verplichte aanbesteding in het OV terugdraaien.

Dat bleek vandaag bij de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks, SP, D66 en de PvdA. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen, maar met de steun van de PVV is er een meerderheid voor.

Steden

Als de wet wordt aangenomen, mogen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zelf bepalen hoe zij het openbaar vervoer willen organiseren. In drie grote steden is de aanbesteding al begonnen, maar in Amsterdam kan die volgens de indieners nog worden tegengehouden. In de andere steden krijgen de bestuurders meer vrijheid om zelf dingen te veranderen.

Volgens SP, Groen Links, D66 en PvdA kunnen lokale overheden prima zelf bepalen hoe ze het OV in hun stad willen regelen, "Daar is geen rijksdwang voor nodig", zegt Rik Grashoff van GroenLinks.

Verzet

VVD en ook CDA verzetten zich fel tegen de initiatiefwet. Zij zijn ervan overtuigd dat verplichte aanbesteding juist leidt tot beter en goedkoper openbaar vervoer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl