NOS NieuwsAangepast

Wallaby populair en vluchtgevaarlijk

De kangoeroe die zijn ontsnapping vanmorgen op de A27 met de dood moest bekopen is weliswaar opvallend, maar niet uniek. Dit jaar alleen al haalden zeven wallaby's, kleine kangoeroes die in Nederland worden gehouden, het nieuws met hun vluchtpoging.

Dit weekend nog maakte de Dierenambulance jacht op een rondspringende wallaby in Bleiswijk. Die kon uiteindelijk na een verdovingsschot worden gevangen. Tien dagen daarvoor overleed een andere gevluchte kangoeroe, vermoedelijk aan stress.

Lastig vasthouden

Blijkbaar is het niet makkelijk om de dieren vast te houden. De eigenaar van de wallaby bij de A27 wil niet vertellen hoe het dier bij hem heeft kunnen ontsnappen. Vakantiepark Residence de Eese in Steenwijk, waar in april een kangoeroe op de vlucht sloeg, wil niet meer kwijt dan dat "het dier niet werd tegengehouden door het wildrooster waarachter het zat".

Volgens Arthur Man in 't Veld, eigenaar van een wallabyfokkerij in Klarenbeek, worden er in Nederland zo'n 500 wallaby's gehouden. Het merendeel woont bij particulieren. De dieren zijn volgens hem makkelijk te verzorgen omdat ze "goed winterhard zijn".

Populair

Het bedrijf van Man in 't Veld bestaat al tachtig jaar. Volgens hem neemt de populariteit van het dier nog altijd toe. Volgens de fokker kiezen mensen nu vaak voor een kangoeroe, in plaats van de geitjes of schapen die ze vroeger in de tuin zouden hebben gezet. Die klassieke boerderijdieren zouden minder gewild zijn door omvangrijke verplichte documentatie en ziektes als Q-koorts.

Hoe het kan dat de dieren zo regelmatig ontsnappen, weet Man in 't Veld niet. Hij denkt niet dat ze allemaal over het hek springen, omdat de dieren door een hoogte van 1.50 meter al worden tegengehouden. De kangoeroeboer vermoedt dat in de meeste gevallen het hek niet goed wordt dichtgedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl