NOS NieuwsAangepast

Staat vraagt .overheidNL aan

De overheid wil een nieuwe extensie voor internetadressen gebruiken: .overheidNL. De overheid trekt daar 145.000 euro voor uit. Internetadressen van websites eindigen altijd op namen als .com, .net en .nl, zogenoemde topleveldomeinen. Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven en instanties een eigen 'topleveldomein' registreren.

Internetbeheerder ICANN gaf vandaag vrij welke nieuwe domeinnamen zijn aangevraagd. Naast .overheidNL zijn onder meer .amsterdam, .booking, .FRL (Friesland), .hotels, .kpmg, .kpn, .philips, .politie en .wolterskluwer door Nederlandse bedrijven en instellingen aangevraagd. Philips registreerde zijn naam ook in het Chinees.

Aanvraag indienen

De ICANN is al jaren bezig om de nieuwe domeinnamen mogelijk te maken. Begin dit jaar konden bedrijven een aanvraag indienen. Elke aanvraag kost ruim 145.000 euro. Er zijn zo'n 2.000 aanvragen ingediend. Bijna de helft van de aanvragen kwam uit de Verenigde Staten.

Google vroeg onder meer .lol, .google en .youtube aan. Ook voor .apple en .microsoft is door de betreffende bedrijven een aanvraag gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl