NOS NieuwsAangepast

Onzichtbare kunst in Londen

Het wordt in de Britse pers al ironisch een must see-tentoonstelling genoemd: een expositie van onzichtbare kunst. De Hayward Gallery heeft voor 'Invisible: Art about the Unseen' vijftig onzichtbare kunstwerken verzameld.

Zo hangt er een stuk papier waar een kunstenaar 1000 uur naar heeft gekeken in de loop van 5 jaar. Ook hangt er een schilderij met onzichtbare inkt en er staat een sokkel waar Andy Warhol een poosje op heeft gestaan. Verder wordt er een film vertoond die gemaakt is zonder film in de camera.

"We willen laten zien dat kunst niet om het materiaal draait", zegt de bedenker van de tentoonstelling. "Het gaat om je verbeelding. Dat doen kunstenaars op veel verschillende manieren."

Nadenken

Er is ook van Yoko Ono een beschrijving te lezen van een kunstwerk dat ze nooit heeft gemaakt. "Het is een beetje het verschil tussen de kracht van radio en die van televisie. Bij goede radio zie je de beelden in je hoofd."

Behalve amuseren wil de tentoonstelling ook stof tot nadenken geven. Bij een van de werken wordt een dunne mistlaag gespoten. Bezoekers kunnen op een bordje lezen dat het water is gebruikt om lijken te wassen uit de drugsoorlog in Mexico. "Daar zie je zo vaak foto's van, maar dit is heel intiem. Je voelt het op je huid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl