NOS NieuwsAangepast

'Aantal gezakten vmbo verdubbeld'

Door redacteur Joséphine Truijman

Het aantal gezakten op het vmbo is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar zakte zo'n 5 procent van de leerlingen, dit jaar is dat 10 procent. Dat zegt Jan van Nierop van de Stichting Platforms VMBO.

Volgens hem zijn de strengere eindexameneisen de oorzaak. De zwaarste klappen zijn volgens hem gevallen in de beroepsgerichte leerwegen.

"Ik vind het voor leerlingen zeer teleurstellend dat ze op grond van strengere eindexameneisen nu zakken, want voor deze groep zijn tijdens het spel de spelregels veranderd," zegt Van Nierop.

Signalen

Bij de Stichting Platforms VMBO zijn zo'n 250 vmbo-scholen aangesloten. Van Nierop sprak met ruim tien grote vmbo-scholen. In totaal krijgen 106.158 vmbo leerlingen vandaag de uitslag.

De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, zegt ook signalen te hebben dat het aantal gezakten ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld.

"Wij zijn bang dat de voorspellingen die we eerder hebben gedaan werkelijkheid gaan worden." De VO-raad benadrukt nog geen totaalbeeld te hebben.

Net zo zwaar

Dit schooljaar zijn de eisen voor het eindexamen vmbo, havo en vwo aangescherpt. Alle leerlingen moeten voldoen aan de eis dat het gemiddelde cijfer over alle vakken van het centraal examen voldoende moet zijn.

Daarnaast geldt voor vmbo-leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) dat het schoolexamen net zo zwaar meetelt als het centraal examen. De regel dat het eindcijfer van het schoolexamen twee keer meetelt, komt hiermee te vervallen.

De VO-Raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, liet in november 2011 weten dat 18.000 extra leerlingen in het voortgezet onderwijs in 2011 zouden zijn gezakt als de strengere exameneisen al van kracht waren geweest.

Van Bijsterveldt

In een reactie zegt minister Van Bijsterveldt dat het diploma ergens voor moet staan. Er waren veel klachten van vervolgopleidingen over het niveau van de leerlingen en daarom zijn de eisen aangescherpt, benadrukt ze.

Van Bijsterveldt wil verder niet op de concrete cijfers reageren. Ze wacht de officiële gegevens af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl