NOS NieuwsAangepast

Ophef over Twitteraccount Zweden

Op Twitter is ophef ontstaan over opmerkingen op de officiële account van Zweden. Om een divers beeld van het land te schetsen mag elke week een andere inwoner de berichten schrijven. Opmerkingen van de nieuwste twitteraar over Joden schoten veel lezers echter in het verkeerde keelgat.

"Wat is het eigenlijk voor gedoe met Joden", schreef Sonja Abrahamsson, een alleenstaande moeder uit Gothenburg op @Sweden.

"In nazi-Duitsland moesten ze een ster dragen, blijkbaar konden zij al niet eens zien wie wel Joods was en wie niet." Ook maakte Abrahamsson een grap over besnijdenis.

Kwetsend

Hoewel sommige twitteraars bereid waren Abrahamsson uitleg te geven over de Joodse geschiedenis en religie, zagen anderen haar opmerkingen als kwetsend. Abrahamsson zei zelf later dat ze slechts wilde weten "waarom sommige mensen Joden zo haten".

Zweden is niet van plan de manier aan te passen waarop de Twitterfeed wordt geschreven. "Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen standpunten inneemt", zegt de beheerder van de account.

"Elk van onze schrijvers kijkt weer anders tegen de zaken aan. Sommigen schrijven over muziek of eten, Sonja richt zich meer op haar eigen vorm van humor en doordringende vragen."

Het account heeft zo'n 35.000 volgers. Sinds december zijn er ongeveer 20.000 berichtjes verschenen op het microblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl