NOS NieuwsAangepast

Avondklok in Tunesische steden

De Tunesische regering heeft in acht steden een avondklok ingesteld om nieuwe rellen te voorkomen. Gisteravond braken gevechten uit tussen salafistische betogers en de oproerpolitie naar aanleiding van een omstreden kunsttentoonstelling.

Volgens de salafisten, aanhangers van een orthodoxe stroming in de islam, is de expositie beledigend voor hun geloof. Op de tentoonstelling in La Marsa, een chique buitenwijk van Tunis, is onder meer een schilderij te zien waarin de naam 'Allah' is geschreven met mieren. Ook zijn er een blote vrouw en een karikatuur van Mekka te zien.

Expositiegebouw

Zondagavond vielen salafisten het expositiegebouw binnen, waar ze een deel van de werken beschadigden. Gisteren kwam het in verschillende steden tot confrontaties met de politie, waarbij autobanden in brand werden gestoken en met brandbommen werd gegooid.

Ook ging een politiepost in vlammen op. Zeven agenten raakten bij de rellen gewond, een kleine honderd betogers werden opgepakt.

Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, heeft de Tunesische regering een avondklok ingesteld in acht steden, waaronder Tunis, Sousse en Monastir. Van negen uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends mag niemand daar de straat op.

Dilemma

De onrust is een dilemma voor de islamitische Ennahda-partij, die de Tunesische regering leidt. De partij heeft de kunstexpositie afgekeurd, maar wijst ook het geweld van de hand.

De ongeregeldheden van gisteren waren de grootste in Tunesië sinds de opstand tegen president Ben Ali, waarmee begin vorig jaar de Arabische Lente begon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl