NOS NieuwsAangepast

Referendum op Falklandeilanden

De inwoners van de Falklandeilanden kunnen binnenkort in een referendum stemmen over de vraag of ze Brits willen blijven. De regering van de eilanden schrijft het referendum naar eigen zeggen uit om voor eens en voor altijd vast te stellen dat de inwoners zich verbonden voelen met Groot-Brittannië.

Las Malvinas, zoals de Argentijnen de Falklandeilanden noemen, worden door Argentinië beschouwd als Argentijns grondgebied. De spanningen tussen Groot-Brittannië en Argentinië liepen dit jaar hoog op. Dat hield verband met de herdenking van de korte maar hevige oorlog die beide landen dertig jaar geleden uitvochten om de eilanden.

Belgrano

De Argentijnen bezetten de Falklandeilanden op 2 april 1982. De Britse premier Thatcher stuurde daarop een oorlogsvloot naar de regio. De oorlog tussen beide landen duurde 74 dagen en daarbij kwamen meer dan 900 mensen om het leven, de meesten aan Argentijnse kant. In de oorlog liet Groot-Brittannië onder meer het Argentijnse marineschip Belgrano zinken, waarbij meer dan driehonderd Argentijnen omkwamen.

De Britse premier Cameron heeft gezegd dat hij het referendum steunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl