NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden bij protest Moskou

In Moskou hebben tienduizenden mensen geprotesteerd tegen president Poetin. Er waren duizenden agenten ingezet, maar de politie greep niet in.

De betogers protesteerden onder meer tegen de anti-demonstratiewet die vorige week door Poetin werd ondertekend. Volgens die wet worden de boetes voor demonstraties die niet zijn toegestaan, 150 keer zo hoog, tot bijna een gemiddeld Russisch jaarsalaris.

Kort voor de demonstratie werden verscheidene oppositieleiders door de autoriteiten opgeroepen voor verhoor, onder wie blogger Navalny, de activist Yashin en de linkse politicus Udaltsov. Udaltsov kondigde op Twitter aan dat hij het als zijn plicht ziet om de demonstratie te leiden. Kort daarna hield hij een toespraak waarin hij betogers aanmoedigde om de komende tijd te blijven protesteren. De autoriteiten hebben gezegd dat ze Udaltsov later zullen verhoren.

Hashtag

Het was het eerste grote anti-regeringsprotest sinds de terugkeer van Poetin in het Kremlin in maart. Betogers riepen leuzen als "Poetin is een dief" en "Rusland zonder Poetin".

Op Twitter in Rusland was de hashtag "Welkom in het jaar '37" het meest gebruikt. De twitteraars verwijzen daarmee naar de grote zuivering door Stalin waarbij honderdduizenden mensen om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl