NOS NieuwsAangepast

TomTom profiteert van Apple-deal

Het aandeel TomTom wint fors op de beurs nu het bedrijf in zee gaat met het Amerikaanse Apple. Het staat ruim 10 procent hoger. TomTom gaat kaarten leveren voor Apple, heeft de maker van navigatiesystemen bekendgemaakt. Hoeveel Apple daarvoor gaat betalen, is niet duidelijk. Een woordvoerder van TomTom spreekt van een "belangrijke winst" voor het bedrijf. Volgens de zegsman is de deal al meer dan een jaar geleden gesloten, maar mocht TomTom er tot nu toe niets over bekendmaken. Daar kwam verandering in toen Apple gisteren zelf bekendmaakte niet langer gebruik te maken van kaarten van Google.

iOS6

TomTom nam in 2008 kaartenmaker TeleAtlas over voor 2,7 miljard euro, ook om diensten te kunnen leveren voor mobiele telefonie. De kaarten van TeleAtlas gaan nu dus gebruikt worden door Apple. Komende herfst zullen de kaarten daadwerkelijk te zien zijn op de Apple-apparatuur. Dan lanceert Apple zijn nieuwe mobiele besturingssysteem, iOS6.

Moeilijk

De maker van navigatiesystemen heeft het al langere tijd moeilijk, omdat steeds meer mensen gebruik maken van navigatiesoftware op hun mobiele telefoon. Daardoor verkoopt TomTom steeds minder losse navigatieapparatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl