NOS NieuwsAangepast

Havisten slecht in rekenen

Leerlingen in de derde klas van de havo zijn slecht in rekenen. Bij een proef met een rekentoets haalde 72 procent een onvoldoende. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.

In het laagste niveau van het vmbo scoort 84 procent een onvoldoende. In het hoogste niveau is dat percentage 28 procent. In de derde klas van het vwo haalde 32 procent een onvoldoende.

Vanaf volgend jaar voert het kabinet een verplichte reken- en taaltoets in voor het voortgezet onderwijs. Zo kan tijdens de schoolcarrière gekeken worden of een leerling het gewenste niveau heeft. Dit voorjaar is er al een proef mee gehouden. In totaal deden 80.000 leerlingen mee.

Oefening

Een woordvoerder van het ministerie beklemtoont dat het om een eerste oefening gaat. Veel leerlingen waren ook niet voorbereid op de toets. Bovendien is het aannemelijk dat ze beter hun best doen als de toets daadwerkelijk zou meetellen voor hun eindexamen, denkt de minister.

Toch vindt Van Bijsterveldt dat de scholen de komende jaren het taal-en rekenonderwijs sterk moeten verbeteren. Ze vindt dat de sector een inhaalslag moet maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl