NOS NieuwsAangepast

Cyprus hint op noodhulp EU

Het lijkt er sterk op dat Cyprus binnenkort een beroep doet op Europese noodhulp. Volgens de Cypriotische minister van Financiën dringt de tijd. "We weten dat de herkapitalisatie van onze banken voor 30 juni voltooid moet worden."

De minister zei ook dat hij verwacht dat het land geen harde bezuinigingsmaatregelen hoeft te nemen in ruil voor Europese steun, omdat de staatsschuld en het begrotingstekort van Cyprus relatief laag zijn.

Onder druk

Als Cyprus inderdaad hulp krijgt zou het het vijfde euroland zijn na Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje dat EU-steun krijgt. Cyprus staat onder druk om hulp aan te vragen om de Cyprus Popular Bank, de tweede bank van het land, overeind te houden. Die heeft het moeilijk door de problemen in Griekenland. De bank zou zo'n 1,8 miljard euro aan steun nodig hebben.

Cyprus wil liever geen beroep doen op steun. Het land vreest de voorwaarden die de EU zal stellen. Vorig jaar wendde Cyprus zich al tot Rusland voor een noodlening van 2,5 miljard euro. Het land zegt ook nog met een ander land in gesprek te zijn over een nieuwe lening. Welk land wil Cyprus niet zeggen, maar er wordt van uitgegaan dat het China is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl