NOS NieuwsAangepast

Vervolging klokkenluider gaat door

Door verslaggever Edwin van den Berg

Hij was er vanochtend nog zo van overtuigd. Klokkenluider Ad Bos zou na een jarenlange strijd kunnen beginnen aan een nieuw leven, zoals hij zelf zei. Maar het liep vandaag anders.

Bos onthulde 14 jaar geleden de bouwfraude, door te onthullen dat bouwbedrijven via een schaduwboekhouding de prijzen moedwillig opdreven en zo miljoenen euro's opstreken.

Kwetsbaar

Zeven jaar terug, in februari 2005, werd Bos door de rechtbank veroordeeld voor omkoping van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. Ook had hij hem gefêteerd op onder meer golfreisjes. De rechter verklaarde Bos schuldig, maar legde hem gezien zijn rol als klokkenluider geen straf op.

Het Openbaar Ministerie, die de klokkenluider vervolgde, laat het er niet bij zitten. Hoger beroep dus, bij het Gerechtshof in Den Haag, die helder is in de uitspraak en stelt dat het OM misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van Bos als klokkenluider. Bovendien werd er niet zorgvuldig genoeg met hem omgesprongen.

Het Openbaar Ministerie gaat vervolgens in cassatie bij de hoogste instantie, de Hoge Raad. Het is zomer 2010 als die een voor Bos' teleurstellende uitspraak doet. En zegt dat Bos er niet automatisch van uit mocht gaan dat hij niet zou worden vervolgd. De Raad vernietigt de uitspraak van het Hof en dus moet een ander Gerechtshof, in Amsterdam, zich buigen over de vraag: moet Bos in hoger beroep terechtstaan?

Meer onderzoek

Na twee zittingen hoopte de klokkenluider op een voor hem gunstige uitspraak. Dat hij na zo'n lange tijd deze zaak eindelijk achter zich kon laten. Het Amsterdamse Gerechtshof is daarover duidelijk, in een korte maar heldere uitspraak. De feiten die Bos worden verweten zijn niet verjaard, zoals zijn advocaat Korvinus eerder in een zitting aangaf. Nieuwe regelgeving maakt het mogelijk Bos toch te vervolgen.

Maar belangrijker: het Gerechtshof wil meer onderzoek om tot een einduitspraak te kunnen komen. Het Hof wil getuigen horen om beter te kunnen beoordelen wat de rol van Bos is geweest. Of er inderdaad misbruik is gemaakt van zijn rol als klokkenluider en hij te laat op zijn zwijgrecht is gewezen. En hij dus door te veel te verklaren uiteindelijk zichzelf heeft belast.

Wordt vervolgd dus. Op z'n vroegst eind 2012 is duidelijk hoe dit voor Ad Bos afloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl