NOS NieuwsAangepast

Gordon Brown beschuldigt Murdoch

De Britse oud-premier Gordon Brown zegt dat krantenmagnaat Rupert Murdoch de commissie heeft misleid, die bezig is met een groot onderzoek naar de banden tussen pers en politiek. Murdoch had tegen de commissie gezegd dat Brown hem in 2009 had bedreigd met "een oorlog". De oud-premier spreekt dat tegen.

"Dit gesprek heeft nooit plaatsgevonden," zei Brown vanmiddag voor de Leveson Commissie. "Ik ben geschokt en verbaasd dat dit wordt gesuggereerd, er was geen dreigement."

'Geestelijk niet in balans'

Murdoch vertelde de commissie in april dat Brown hem in september 2009 had gebeld, toen Brown nog premier was. De reden was het besluit van Murdoch om zijn tabloid The Sun de verkiezingscampagne van de Conservatieven te laten steunen.

Volgens Murdoch zei Brown in dat telefoongesprek: "Jouw bedrijf heeft mijn regering de oorlog verklaard. Wij hebben nu geen andere keus dan oorlog te voeren tegen jouw bedrijf." Murdoch voegde daar nog aan toe dat Brown op dat moment geestelijk niet in balans was.

Brown weet zich gesteund door adviseurs, die tijdens het gesprek in zijn kamer waren. Zij hebben tegenover de commissie verklaard dat zij het dreigement niet hebben gehoord. Bovendien zou het gesprek met Murdoch niet in september maar in november hebben plaatsgevonden.

Onder ede

Brown ontkent ook dat hij Murdochs naaste medewerker Rebekah Brooks toestemming gaf om een artikel te publiceren over een van zijn kinderen. Volgens Brown werd hij door Brooks geïnformeerd dat The Sun het artikel zou plaatsen, maar kreeg hij niet de kans om publicatie tegen te houden.

De personen die door de Leveson Commissie worden opgeroepen staan onder ede. Het is niet duidelijk wat de commissie met de tegenstrijdige verklaringen zal doen.

De Leveson Commissie doet onderzoek naar de banden tussen de pers, de politie, het publiek en politici. Het is een onderzoek dat voortkomt uit het afluisterschandaal rond Murdochs krant News of the World.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl