NOS NieuwsAangepast

Pleidooi voor sharia-raad

Van onze redacteur integratie Reinalda Start

In Nederland moet een sharia-raad komen zoals die in Londen al bestaat. Dat vindt een vooraanstaand lid van die Londense raad, islamgeleerde Haitham Al-Haddad.

Zo'n sharia-raad bemiddelt in familiekwesties en heeft onder meer de bevoegdheid om islamitische huwelijken te ontbinden. Elk jaar gaan zo'n 20 Nederlandse moslimvrouwen naar Londen om van die mogelijkheid gebruik te maken.

Het zijn vooral vrouwen van Pakistaanse en Somalische afkomst, maar ook steeds vaker jonge Marokkaanse vrouwen of bekeerlingen die alleen islamitisch zijn getrouwd.

Klimaat in Nederland

Volgens Al-Haddad is de Londense council eigenlijk niet goed in staat om te bemiddelen voor uit Nederland afkomstige moslima's. "Wij kennen de moslimgemeenschappen hier in Londen erg goed, maar de Nederlandse kennen wij veel minder. Dat maakt het ook lastiger om te bemiddelen".

Al-Haddad stelt dat het door het politieke klimaat in Nederland op dit moment niet mogelijk is om zo'n raad als in Londen in te voeren. Maar hij noemt het de plicht van de Nederlandse overheid om voor haar onderdanen te zorgen en het mogelijk te maken dat de vrouwen niet naar Londen hoeven.

Avondcolleges

Ook Saoed Khadjé bemiddelt voor Nederlandse moslima's. Hij heeft het Sharia-recht bestudeerd, onder meer in Pakistan. In verschillende Nederlandse steden geeft hij goed bezochte avondcolleges over de Islam. Hij is lid van de Londense sharia-raad. Daarnaast zegt hij in Nederland jaarlijks op verzoek van ruim honderd vrouwen te bemiddelen in huwelijkskwesties.

"Het gaat dan om echtscheidingen uit religieuze huwelijken." Hij krijgt soms uit Londen dossiers doorgestuurd, omdat ze daar niet op te lossen zijn. Het voordeel van de Londense raad is volgens Al-Haddad dat haar uitspraken bindend zijn en dat er jurisprudentie is ontwikkeld.

Zowel Al-Haddad als Khadjé benadrukt dat het in Engeland, maar ook in Nederland niet om sharia- rechtspraak gaat. Zij zien zichzelf als mediator in familiekwesties.

Scheiden

Toch zien vrouwen als Shirin Musa van Femmes for Freedom dat anders. Musa strijdt tegen huwelijkse gevangenschap. Volgens Musa is het voor religieus getrouwde vrouwen, zonder tussenkomst van de sharia-raad, zo goed als onmogelijk om van een man te scheiden als die daar geen toestemming voor geeft.

Khadjé van de raad bestrijdt dat. Volgens hem zijn vrouwen die met een handtekening van hun man zijn gescheiden voor de burgerlijke rechter, dat drie maanden later ook religieus. "Dat het door de gemeenschap waarin zo'n vrouw leeft verkeerd wordt uitgelegd, heeft niets met de sharia te maken", aldus Khadjé.

Ook islamoloog Maurits Berger, verbonden aan de universiteit van Leiden, is voorstander van een islamitische geschillencommissie in Nederland. "Bij andere religies, joden en katholieken, bestaan ook rechtbanken om geschillen op te lossen. Let wel: het gaat hier niet om strafrecht, het afhakken van handen of zo. Het gaat hier om het oplossen van problemen van wanhopige vrouwen die nu niet weten waar ze terechtkunnen. We hebben het hier over diep religieuze vrouwen."

PVDA-Kamerlid Kadija Arib is erg tegen een sharia-raad in Nederland. Zij vindt dat zo'n raad de onderdrukking van moslima's in de hand werkt. "Het is iets wat we in Nederland absoluut niet moeten willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl