NOS NieuwsAangepast

Aanpak mensenhandel kan beter

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, vindt dat de aanpak van de mensenhandel door de overheid op sommige punten tekortschiet. In KRO Brandpunt zegt Dettmeijer dat ze het niet eens is met een aantal maatregelen.

De kritiek van Dettmeijer staat in een rapport dat morgen verschijnt. Volgens de Nationaal Rapporteur wil minister Leers de bedenktijd van slachtoffers die aangifte willen doen van mensenhandel, afschaffen.

"Daar ben ik het volstrekt niet mee eens", zegt Dettmeijer in Brandpunt. "Slachtoffers hebben er recht op geholpen te worden bij hun beslissing of ze wel of niet mee willen werken met politie en justitie." Dettmeijer vindt dat Leers zijn voorstel moet intrekken.

Bedenktijd

Nu is het nog zo dat als er een vermoeden is dat iemand slachtoffer is van mensenhandel, hij of zij drie maanden bedenktijd krijgt.

Die periode is bedoeld om het slachtoffer tot rust te laten komen en een weloverwogen beslissing te laten nemen over het wel of niet meewerken aan het politieonderzoek. Tijdens deze periode hoeft het slachtoffer niet terug naar het eigen land en krijgt het financiële steun.

Verder vindt de Nationaal Rapporteur dat de overheid haast moet maken met de registratieplicht voor prostituees. Sinds prostitutie legaal is in Nederland, is het voor politie en justitie lastiger om zicht te krijgen op onder meer mensenhandel.

Prostitutiewet

De Tweede Kamer heeft daarom een wet aangenomen die ook thuisprostituees verplicht zich te registreren. De Eerste Kamer heeft die wet nog niet aangenomen, omdat de privacy zou worden geschaad.

Dettmeijer is het niet eens met het standpunt van de senaat en ziet het liefst dat ook de Eerste Kamer snel instemt met de nieuwe prostitutiewet.

Als prostituees die vanuit huis werken straks als enige groep niet verplicht zijn zich te registreren, gaan mensenhandelaren zich vooral op deze vorm van prostitutie richten, verwacht Dettmeijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl