NOS SportAangepast

Titel en record voor Nadal

Rafael Nadal heeft als eerste speler in de 'open era' voor de zevende keer Roland Garros gewonnen.

In een prachtige finale, die over twee dagen gespeeld werd, rekende de Spanjaard in vier sets af met de Serviër Novak Djokovic: 6-4, 6-2, 2-6, 7-5.

Djokovic kreeg meteen een flinke draai om de oren van Nadal, die met zijn zware topspinballen gaten bleef slaan in de Servische defensie en rap op 3-0 stond. De Serviër zocht daarna nadrukkelijker Nadals backhand op, nam de bal sneller en zag de tactiekwijziging beloond: 3-3.

Lang kon hij echter iet genieten van zijn comeback, want opnieuw kwam hij een break achter en dat kostte hem de set.

Spectaculaire ommekeer derde set

Djokovic was aangeslagen, beheerste zich, maar sloopte met zijn racket een bankje toen hij zich had teruggeknokt van 0-2 naar 3-3 en daarna toch weer zijn opslag verloor. Het boegeroep en de officiële waarschuwing leken hem niet te deren, maar leidden evenmin tot een ommekeer: 3-6.

Die kentering kwam er wel toen Djokovic in de derde set bij een 2-0 achterstand reddeloos verloren leek. Met zes games op rij was de wederopstanding ongekend en voor Nadal betekende het het eerste setverlies tijdens dit toernooi.

Dat gaf Djokovic vertrouwen en hij won ook de volgende twee games. Bij 2-1 werd het duel vanwege de regen stilgelegd.

Nadal oogt dag later als herboren

Maandag oogde Nadal na een nachtje slapen als herboren. Hij plaatste direct een break, behield zijn opslag en leek Djokovic opnieuw zijn wil op te leggen.

Nadal was souverein in zijn opslaggames, terwijl zijn opponent alles uit de kast moest halen om z'n service te behouden. Djokovic bleef bij tot 5-5, maar op 5-6 capituleerde hij met een dubbele fout op het eerste matchpoint van Nadal.

Nadal maakte met zijn zege een eind aan een serie van drie verloren grand slam-finales. Djokovic, die hem op Wimbledon, de US Open en de Australian Open klopte en joeg op een 'career-slam', moest zich troosten met het feit dat hij in Parijs voor het eerst de finale haalde.

Records

Met zijn zevende Roland Garros-titel evenaart Nadal het record van Pete Sampras. Beiden zijn tot nu toe de enige spelers die zeven maal een specifiek Grand Slam-toernooi op hun naam schreven. De Amerikaan deed dit op Wimbledon (1993-1995, 1997-2000).

Nadal is nu wel de enige die in Parijs al zeven maal de Coupe des Mousquetaires in de lucht hield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl