NOS NieuwsAangepast

'Vijfpartijenakkoord drukt groei'

Het begrotingsakkoord dat is gesloten door de Vijfpartijencoalitie zorgt de komende jaren voor een lagere economische groei. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgend jaar komt de groei uit op 0,6%, terwijl zonder de aangekondigde bezuinigingen een groei van 1,1% zou worden gehaald. Ook in 2014 komt de groei hierdoor lager uit, op 1,2%.

Door de maatregelen uit het begrotingsakkoord hebben gezinnen minder te besteden en zullen zij minder uitgeven. Dat drukt de economische groei.

Negatiever

DNB-directeur Job Swank vindt de effecten van het akkoord meevallen.

Voor dit jaar verwacht DNB een krimp van 0,6%. Het Centraal Planbureau is in zijn laatste voorspelling iets negatiever, met een terugval van 0,75%.

Werklozen

DNB hamert erop dat de politiek met structurele hervormingen moet komen voor de huizenmarkt, pensioenen en de arbeidsmarkt. Door de onzekerheid daarover stellen consumenten hun aankopen uit.

DNB is somber over de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen gaat sterk toenemen, van 4,4% in 2011 tot 6,4% in 2014. Dat komt onder meer door de bezuiginigen op het ambtenarenapparaat.

DNB verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar daalt tot 2,9% van het Bruto Nationaal Produkt. Daarmee zou Nederland voldoen aan de Brusselse eis van 3%. Het jaar erop loopt het tekort met 3,1% echter weer op tot net boven die grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl