NOS NieuwsAangepast

Jongerius 23 juni weg bij FNV

Agnes Jongerius treedt op 23 juni af als voorzitter van de FNV. Op die dag vindt het oprichtingscongres plaats van De Nieuwe Vakbeweging die de opvolger moet worden van de FNV. Eerder heeft Jongerius al aangegeven plaats te willen maken voor een nieuwe voorzitter.

Jongerius zegt in een persbericht dat de vakbeweging nu een nieuwe stap moet zetten: "Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken. Het is nu aan de leden om die kans tot vernieuwing te grijpen."

Opvolger

Wie de opvolger wordt van Jongerius is nog onbekend. De leden van De Nieuwe Vakbeweging gaan daarover stemmen. Jongerius weet nog niet wat ze na 23 juni gaat doen.

Agnes Jongerius (51) werkt al sinds ze is afgestudeerd bij de FNV. Ze bekleedde diverse bestuursfuncties en werd in mei 2005 voorzitter. Jongerius was de eerste vrouwelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland.

'Vasthoudend'

"Een vrouw die altijd haar mannetje staat", zo omschrijft demissionair minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de vertrekkend voorzitter. "Tijdens de pensioendiscussie heb ik gemerkt dat mevrouw Jongerius vasthoudend is, en tegelijk de moed heeft ondanks weerstand achter gedurfde beslissingen te blijven staan", zegt Kamp als reactie op het aangekondigde vertrek.

Hij hoopt met de opvolger van Jongerius "op een soortgelijke wijze een constructieve samenwerking op te bouwen".

Hier een overzicht van de 25-jarige carrière van Jongerius bij de vakbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl