NOS SportAangepast

Sjarapova winnares Roland Garros

Maria Sjarapova heeft de titel op Roland Garros veroverd, waarmee ze alle Majors minimaal één heeft gewonnen.

De als tweede geplaatste Russin was in de eindstrijd met 6-3, 6-2 te sterk voor de Italiaanse Sara Errani.

De evenoude Errani had de tweede week van het toernooi grote indruk gemaakt met zeges op oud-winnaressen Ana Ivanovic, Svetlana Koeznetsova en op de toptien-speelsters Angelique Kerber en Samantha Stosur. Een finalestunt zat er echter nooit in. De Italiaanse miste daarvoor gewoonweg de ervaring.

Weinig spanning,wel mooie punten

Toen Errani na een kwartiertje haar zenuwen in bedwang had, keek ze al tegen een 4-0 achterstand aan. Ze verweerde zich vervolgens dapper, maar een gevecht op leven en dood werd het nimmer.

De finale was misschien niet spannend, maar wel van een zeer hoog niveau. Beide speelsters maakten mooie punten. Alleen stak het aantal winners van Errani (11) schril af bij dat van de Russin (37).

Sjarapova wordt maandag voor de vijfde keer in haar loopbaan de nummer één van de wereld. De laatste zes grand slams kenden alle een verschillende winnares. Na de vierde zege van Justine Henin op Roland Garros (2007) klonk er in Parijs vijf keer een ander volkslied.

'Career Slam'

Met haar zege in Parijs heeft Sjarapova alle Grand Slam-titels één keer veroverd. Op Wimbledon (2004), de US Open (2006) en de Australian Open (2008) was de 25-jarige Russin al eens winnares.

"Acht jaar geleden beleefde ik mijn doorbraak door in Parijs de kwartfinales te halen en nu sta ik met de beker in handen. Het voelt geweldig", sprak een dolblije Sjarapova tijdens de prijsuitreiking.

Met haar zege op Roland Garros heeft de Russin Maria Sjarapova zich in een illuster rijtje tennissters geschaard, die elk grand slam-toernooi tenminste één keer op hun naam hebben geschreven.

Illuster gezelschap

Maureen Connolly Brinker (VS), Shirley Fry Irvin (VS), Doris Hart (VS), Margaret Court (Aus), Billie Jean King (VS), Chris Evert (VS), Martina Navratilova (Tsj, VS) Steffi Graf (Dui) en Serena Williams (VS) gingen Sjarapova voor.

Connolly Brinker (1953), Court (1970) en Graf (1988) wonnen de vier grand slams in één kalenderjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl