NOS NieuwsAangepast

VS onderzoekt lekken naar media

In de Verenigde Staten wordt een onderzoek ingesteld naar het mogelijk lekken van staatsgeheimen naar de media. Dat heeft minister van Justitie Holder aangekondigd.

"Zonder toestemming geheime informatie onthullen, brengt de veiligheid van de VS en alle Amerikanen in gevaar. Dit zullen we niet tolereren", staat in een verklaring van Holder. Hij heeft twee openbaar aanklagers aangewezen om het onderzoek uit te voeren.

Sommige Republikeinen, onder wie senator John McCain, zeggen dat het Witte Huis de geheime informatie lekt, gezien de inhoud ervan. McCain verdenkt Obama ervan dat het om een verkiezingsstuntje gaat, zodat Obama kan laten zien dat hij 'tough' is.

Gestraft

President Obama nam gisteren sterk afstand van die beschuldiging. Hij noemde de aantijgingen beledigend en zei dat hij niet "speelt" met staatsgeheimen.

Obama zei verder dat hij het lekken van geheimen niet tolereert en dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft.

Vooral The New York Times lijkt staatsgeheimen in handen te krijgen. Zo publiceerde de krant afgelopen week geheime informatie over een Amerikaanse cyberaanval op Iraanse nucleaire installaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl