NOS NieuwsAangepast

'40 miljard voor banken Spanje'

Het Internationaal Monetair Fonds zegt dat Spaanse banken minstens 40 miljard euro nodig hebben om de kapitaalbuffers te versterken. Dat blijkt uit een stresstest die het IMF uitvoerde.

De financiële instellingen hebben die 40 miljard nodig om overeind te blijven als het slechtste economische scenario in Spanje werkelijkheid wordt.

Volgens het IMF hebben de banken nog meer geld nodig om bijkomende kosten van reorganisaties en afschrijvingen op verstrekte leningen op te vangen. Er komt waarschijnlijk nog 20 miljard euro bij, zegt een IMF-functionaris.

De grootste Spaanse banken hebben vooralsnog geen extra financiële injectie nodig. Zij hebben volgens het IMF voldoende kapitaal.

Steun

Verwacht wordt dat Spanje op korte termijn financiële steun aanvraagt bij de Europese Unie. Er waren gisteren berichten dat het land dit weekeinde al een beroep zou doen op het Europese noodfonds. De ministers van Financiën in de eurozone zouden het verzoek vandaag bespreken in een telefonische conferentie.

De Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaria zei gisteravond laat dat er geen telefonische conferentie op de agenda staat.

Spanje wacht volgens haar de uitkomst van de stresstest van het IMF af, die er nu dus is, en twee onafhankelijke onderzoeken door accountants. De uitkomsten van die twee onderzoeken worden 21 juni verwacht.

Pas dan weet Spanje hoeveel geld er nodig is om de banksector overeind te houden, zei de vicepremier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl