NOS NieuwsAangepast

Fred Ros blijft vastzitten

Het voorarrest van Fred Ros hoeft niet te worden opgeheven. Dat heeft de rechter in Amsterdam vandaag in kort geding bepaald. Fred Ros zit al bijna zes jaar in voorarrest als verdachte in het liquidatieproces Passage. De kortgedingrechter erkent dat dat uitzonderlijk lang is, maar vindt het niet onrechtmatig.

Ros heeft zijn mogelijkheden in beroep te gaan tegen de verlenging van zijn voorarrest uitgeput. En dat is de wet, oordeelt de rechter, dus hij blijft vastzitten. De verlenging is ook niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wel zegt zij dat het goed zou zijn als de mogelijkheden om in beroep te gaan zouden worden uitgebreid, voor gevallen waarin het voorarrest extreem lang duurt.

Kort geding

Omdat Fred Ros in de strafzaak niet meer in hoger beroep kon gaan, spande hij een kort geding aan. In de meeste gevallen wordt dan de verdachte niet ontvankelijk verklaard omdat de strafrechter de zaak nog in behandeling heeft. Omdat het zelden voorkomt dat een verdachte zes jaar in voorarrest zit bij behandeling van de zaak in eerste aanleg, heeft de kortgedingrechter zich er toch over gebogen.

De advocaat van Ros hoopt dat het gerechtshof nu alsnog besluit dat het voorarrest opgeheven moet worden.

Niet objectief

Ros wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op caféhouder Thomas van der Bijl. Hij vindt dat de staat hem moet vrijlaten en noemt het onrechtmatig dat hij niet in hoger beroep kan tegen de verlenging van zijn voorarrest.

Daarnaast is Ros bang dat de rechters in zijn strafproces niet meer objectief over hem kunnen oordelen omdat zij degenen zijn die het voorarrest steeds hebben verlengd. Maar ook daar gaf de kortgedingrechter Ros niet gelijk, omdat hij de rechters ook kan wraken.

Levenslang

Op 25 mei eiste justitie in Passage tegen zes verdachten, onder wie Fred Ros, een levenslange gevangenisstraf. Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten. De schutters konden vrij snel worden gepakt. Zij hebben belastende verklaringen tegen Ros afgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl