NOS NieuwsAangepast

Gezinshereniging niet herzien

De Europese richtlijn voor gezinshereniging wordt niet herzien. Dat heeft Eurocommissaris Malmström laten weten aan minister Leers.

Het Nederlandse kabinet wilde de regels voor gezinshereniging voor migranten aanscherpen. Zo zou de leeftijd waarop iemand zijn partner mag laten overkomen moeten worden verhoogd tot 24 jaar. Ook de inkomenseisen zouden strenger moeten worden.

Malmström publiceerde vorig jaar een zogenoemd groenboek om de meningen in Europa over gezinshereniging te peilen. Volgens de Commissie is maar een kleine minderheid voor aanpassing van de richtlijnen.

Schijnhuwelijken

Malmström wil er wel meer op letten dat de huidige richtlijn goed wordt nageleefd. Volgens de vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland gaat het daarbij onder meer om het voorkomen van schijnhuwelijken.

Er komt een groep van experts die de problemen rond gezinshereniging in kaart moet brengen; Nederland mag daar ook aan meedoen.

PVV

Over de aanscherping van de regels rond gezinshereniging zijn in 2010 afspraken gemaakt in de formatie. Dat gebeurde vooral op aandrang van de PVV. Minister Leers heeft de afgelopen tijd zonder veel succes zijn Europese collega's proberen warm te krijgen voor de aanpassing.

Nederland is bij de gezinshereniging gebonden aan Europese regels, en kan daar niet op eigen gezag van afwijken. Leers is teleurgesteld door de mededeling van de Europese Commissie. Volgens hem waren er toch een paar grote landen die ook de regels wilden aanpassen.

Het kabinet blijft proberen om binnen de grenzen van de richtlijn dingen aan te passen. Premier Rutte zei dat hij blijft knokken om de richtlijn te veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl