NASA krijgt spionagetelescopen

Een onverwachte meevaller voor NASA: de ruimtevaartdienst krijgt twee overbodige ruimtetelescopen van een Amerikaanse spionagedienst. Hoewel er nog flink moet worden geïnvesteerd voordat de telescopen operationeel zijn, wordt de gift gezien als een opsteker voor NASA, dat al jaren kampt met teruglopende budgetten.

De twee telescopen liggen nog in de opslag van de National Reconnaissance Office (NRO), een van de zestien spionagediensten die de VS heeft. Ze zijn nog nooit in de ruimte geweest. NASA zal zelf ervoor moeten zorgen dat de telescopen in de ruimte komen.

Geheim

Omdat het gaat om voorheen geheime telescopen is de NASA niet erg scheutig met informatie. Foto's zijn niet vrijgegeven, specificaties ontbreken en zelfs het bouwjaar is geheim. Wel zegt de NASA dat de telescopen beter zijn dan de Hubble ruimtetelescoop, met een spiegel van 2,4 meter breed.

Waarom de NRO de telescopen van de hand doet, werd ook niet gemeld. Experts denken dat telescopen ruim 10 jaar oud zijn en dat de dienst inmiddels betere satellieten heeft om te spioneren. Met de telescopen is volgens experts vanuit de ruimte een dubbeltje op de grond te bekijken.

Extra geld?

Wanneer de telescopen gebruikt kunnen gaan worden, is nog niet duidelijk. Zo moet NASA nog enkele instrumenten vervangen die de NRO uit veiligheidsoverwegingen heeft verwijderd. Ook moet er nog een team van wetenschappers worden samengesteld en een ruimtemissie worden voorbereid om de satellieten uit te zetten.

NASA speculeert dat een van de telescopen rond 2024 operationeel kan zijn. Als er extra budget wordt vrijgemaakt, zou het 5 jaar eerder kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl