NOS NieuwsAangepast

PvdA: Nederland sterker en socialer

De PvdA wil de economie versterken, banen scheppen en de lasten eerlijker verdelen. In het verkiezingsprogramma "Nederland Sterker en Socialer" pleit de partij voor het terugdraaien van verschillende maatregelen uit het Vijfpartijenakkoord. De partij zet in op groei en niet op streng bezuinigen.

De PvdA vindt dat de politiek zich niet blind moet staren op het begrotingstekort voor volgend jaar; het gaat om begrotingsevenwicht in 2017, zegt de partij.

Het verkiezingsprogramma wil af van de verhoging van de BTW. Verder wordt het eigen risico in de zorg afhankelijk van het inkomen. De PvdA is tegen marktwerking in de zorg. Ook de belasting van de vergoeding van het woon-werkverkeer gaat van tafel.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat omhoog, maar anders dan in het Vijfpartijenakoord en in het eerdere pensioenakkoord. De PvdA wil dat de AOW-leeftijd in 2017 met een half jaar stijgt en in 2020 met nog eens een half jaar. In 2025 wordt het 67.

De PvdA wil ook dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product wordt besteed aan ontwikkelingssamenwerking. In het vorige programma sprak de PvdA nog van 0,8.

Hypotheekrente

De partij wil verder de aftrek van hypotheekrente in stappen verlagen naar een voor ieder gelijk tarief van 30 procent. Ook de woningschuld waarover rente mag worden afgetrokken gaat naar beneden.

Er komen speciale leningen voor starters en de overdrachtsbelasting wordt voor deze groep afgeschaft. Huizenbezitters mogen de kosten van renovatie en isolatie van hun huis aftrekken.

Ontslagrecht

De PvdA vindt verder dat het ontslagrecht moet worden vereenvoudigd. Bij ziekte wordt het loon nog maar één jaar doorbetaald, in plaats van twee jaar. Voor mensen met een salaris boven 150.000 euro komt een extra belastingtarief van 60 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl