NOS NieuwsAangepast

Golf Chinese investeringen in EU

China's investeringen in Europa zijn in 2011 verdrievoudigd. Dat staat in een onderzoek, dat voorspelt dat dit nog maar het begin is van een enorme golf aan Chinese investeringen in Europa.

China's investeringen in Europa groeien al een paar jaar gestaag. Tussen 2004-2008 bedroeg het totaal aan directe Chinese investeringen in Europa 800 miljoen euro. Dat sprong in 2009 en 2010 omhoog naar 2,4 miljard euro. En in 2011 is het volgens de onderzoekers dus opnieuw verdrievoudigd, naar 8 miljard euro.

China's directe investeringen in het buitenland zijn nog altijd relatief bescheiden. Het land is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de tweede economie ter wereld. Maar de investeringen in het buitenland hebben nauwelijks gelijke tred gehouden met die ontwikkeling. Zo trok de EU in 2011 volgens schatting van de UNCTAD in 2011 in totaal 340 miljard aan buitenlandse investeringen . China's investeringen vormden daarvan nog geen 2,5 procent.

Zouchuqu

Maar dat staat op het punt te veranderen, schrijft het rapport dat is opgesteld door de gezaghebbende Rhodium Group. Het economische onderzoeksbureau schreef het rapport samen met de Chinese investeringsbank CICC.

China belegde jarenlang een groot deel van zijn 2500 miljard euro aan buitenlandse reserves in veilige maar weinig renderende Amerikaanse staatsobligaties. De nieuwe strategie is om 'zouchuqu', naar buiten te gaan, op zoek naar beter renderende, meer tastbare bezittingen, zoals bijvoorbeeld infrastructuur en energiebedrijven. China's investeringen wereldwijd zullen tussen nu en 2020 verdubbelen tot 1600 miljard dollar, voorspellen de onderzoekers.

Veel van de Chinese investeringsdrift zal zich richten op Europa, schrijven ze. Europese overheden zitten in geldnood en moeten mogelijk een deel van de staatsbezittingen verkopen. Een uitgelezen kans voor de Chinezen, die volgens het onderzoek tegen 2020 ruim 400 miljard euro in de EU zullen investeren. Voor de duidelijkheid: dat is meer dan het totale bedrag aan buitenlandse investeringen dat de EU op dit moment aantrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl