NOS NieuwsAangepast

Grote uitbreiding IJburg geschrapt

Een geplande, grootschalige uitbreiding van de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg gaat niet door. Volgens het college van B en W is de aanleg van nog een groot eiland in het IJmeer (met 1500 woningen) niet verantwoord.

Het opspuiten van zand en het bouwrijp maken van de grond kost 40 tot 60 miljoen euro. Dat geld heeft de stad niet, aldus wethouder Van Poelgeest. Door de vastgelopen woningmarkt is het ook onzeker of alle nieuw geplande woningen worden verkocht.

Niet verantwoord

In plaats daarvan wordt op de plek van het huidige strand Blijburg 22 hectare zand opgespoten. Daar is dan plaats voor 700 betaalbare eengezinswoningen. Maar pas als de stad zekerheid heeft dat de woningen worden verkocht, wordt gestart met het bouwrijp maken en de aanleg van wegen.

Volgens Van Poelgeest is de vraag naar woningen in Amsterdam nu laag door de crisis en is het nu niet verantwoord met grootschalige uitbreiding door te gaan. Ook is een streep gehaald door een nieuw groot winkelcentrum dat in de toekomst zou worden gebouwd.

In de ijskast

Op dit moment wonen er op IJburg 16.000 mensen. In de oorspronkelijke plannen moesten dat er 45.000 worden, maar dat aantal wordt door de aanpassing van de plannen niet gehaald.

Op meer plaatsen in het land worden bouwplannen in de ijskast gezet. Gisteren nog maakte de provincie Zuid-Holland bekend drastisch te schrappen in geplande nieuwbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl