NOS NieuwsAangepast

Peter la S. vrijgelaten

Kroongetuige Peter la S. is vrijgelaten. Dat is deze maand gebeurd, zo meldde het Openbaar Ministerie vanmorgen aan de rechtbank in Amsterdam. Wanneer hij precies is vrijgekomen, is niet duidelijk.

Het OM zegt dat de invrijheidstelling het gevolg is van de afspraken die zijn gemaakt met La S. In ruil voor zijn verklaringen over een groot aantal liquidaties en pogingen daartoe is hem een halvering van zijn strafeis toegezegd.

Het OM heeft hem vrijgelaten omdat er ernstig rekening mee werd gehouden dat zijn voorlopige hechtenis langer zou duren dan de door de rechter op te leggen straf. Hij heeft inmiddels tweederde van de acht jaar cel heeft uitgezeten die tegen hem is geëist in het liquidatieproces.

Oordeel

Het OM noemt twee redenen waarom de rechtbank niet eerst is geïnformeerd over de vrijlating. Als de rechter wel op de hoogte zou zijn gesteld, dan zou algemeen bekend zijn geworden wanneer La S. zou worden vrijgelaten. Dat wilde het OM voorkomen omdat dat te gevaarlijk voor hem zou zijn.

Daarnaast heeft het OM de rechtbank niet geïnformeerd omdat de rechter dan verplicht een oordeel had moeten vormen over de rechtmatigheid van de deal en dat wilde de rechtbank niet.

De advocaten van de verdachten in het liquidatieproces noemen de vrijlating een "schoffering van de rechtbank". Ze vinden de argumenten van justitie niet steekhoudend.

La S. legde als kroongetuige belastende verklaringen af tegen de verdachten in de rechtszaak. In ruil daarvoor kreeg hij een relatief lage strafeis te horen voor betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman in 2005.

Levenslang

Eind vorige maand eiste het OM vooral op basis van de verklaringen van La S. zware celstraffen in het liquidatieproces. Tegen zes verdachten werd levenslang geëist.

Volgens de krant NRC Next vreest de advocaat van La S. voor diens leven nu de vrijlating van zijn cliënt is uitgelekt. Het is niet bekend of La S. nu in binnen- of buitenland verblijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl