D-day herdacht in Normandië

President Hollande bij de herdenking in Caen»
President Hollande bij de herdenking in Caen ANP

In Normandië zijn herdenkingen gehouden van de geallieerde invasie vandaag 68 jaar geleden. De operatie met 50.000 militairen luidde het einde in van de Tweede Wereldoorlog.

In veel plaatsen op het Franse schiereiland werd stilgestaan bij D-day. Onder anderen president Hollande was in Normandië om te herdenken wat daar op 6 juni 1944 gebeurde. In Caen zei de Hollande dat hier "het einde begon van een nacht die 1500 dagen had geduurd".

Ook waren er Amerikanen, Canadezen, Britten en Fransen die de invasie als soldaat meemaakten, maar het aantal veteranen dat in staat is om naar Normandië te reizen, wordt elk jaar minder.

Op allerlei manieren werd aan de 'Operation Overlord' teruggedacht. Er waren herdenkingsdiensten en op het plein van St. Mere Eglise werd de film 'De langste dag' vertoond.

Band of Brothers

In Sainte Marie du Mont werd een beeld onthuld van de geallieerde militair Dick Winters. Die stond aan het het hoofd van een groep Amerikaanse parachutisten, de Easy Company.

Zijn ervaringen staan beschreven in de bestseller 'Band of Brothers'. Onder die naam werd door Steven Spielberg ook een tv-serie gemaakt, die onder meer in Nederland is uitgezonden. Winters vocht ook in Nederland.

"Er waren veel Dick Winters", zei voormalig gouverneur Tom Ridge van Pennsylvania, de staat waar Winters vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed.

Deel deze pagina

Video

Herdenking D-day in foto's

Correspondent Ron Linker was in Normandië bij de herdenking van D-day.

Audio

  • Wat moet er met de D-Day-stranden gebeuren? 68 jaar geleden begon in het Franse Normandië de invasie van de Geallieerden: D-day. Nu de laatste veteranen langzaam maar zeker... uitsterven en het herdenken zal veranderen, rijst de vraag: wat moet er met de de stranden gebeuren? Voor de kust van Arromanches bijvoorbeeld is het plan gelanceerd om een windmolenpark te bouwen. Een plan dat niet door iedereen met open armen ontvangen is.
  • D-day: aandacht voor het Duitse verhaal In Frankrijk is vanmiddag herdacht dat 68 jaar geleden de geallieerden begonnen aan de invasie van Normandië: D-day. Op zo'n dag... als vandaag is er minder interesse in Frankrijk voor het Duitse verhaal. Ondanks de zichtbare sporen van de Duitse verdedigingslinie, de Atlantik Wall.

Video en Audio

Meer video en audio