NOS NieuwsAangepast

GL: economie echt duurzaam

GroenLinks wil dat er veel meer wordt geïnvesteerd in een duurzame economie.

In het verkiezingsprogramma stelt de partij voor zes miljard euro aan belastingvoordelen weg te halen bij verbruikers en producenten van fossiele brandstoffen. GroenLinks wil dat de economie in 2050 helemaal op duurzame energie draait.

Woon-werkvergoeding

In het programma staat verder verder dat alleen de woon-werkvergoeding voor auto's moet worden belast. In het Vijfpartijenakkoord werd nog afgesproken dat ook treinreizigers belasting moeten betalen over hun vergoeding. GroenLinks was een van de ondertekenaars van dat akkoord.

De partij wil de inkomstenbelasting verlagen en veel nieuwe banen creëren voor bijvoorbeeld conciërges en klasseassistenten.

Huizenmarkt

GroenLinks pleit verder voor een premie voor starters op de huizenmarkt. Ze zouden 4 procent van de koopsom van hun huis moeten krijgen, met een maximum van 10.000 euro.

Het is een tijdelijke maatregel om de woningmarkt aan te jagen. GroenLinks wil verder de hypotheekrenteaftrek in 25 jaar in stappen afschaffen. De bezuiniging op de kinderopvang wordt teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl