NOS NieuwsAangepast

Sap lijsttrekker GroenLinks

Jolande Sap wordt lijsttrekker van GroenLinks. In een referendum onder de leden haalde ze 84 procent van de stemmen. Haar tegenstander Tofik Dibi kreeg 12 procent. 56 procent van de leden deed mee aan het referendum.

Sap zei na het bekend worden van de uitslag dat het haar goed doet dat het vertrouwen onder de leden in haar zo groot is. Volgens haar is het niet alleen de overwinning van een persoon, maar "de bestendiging van onze koers van resultaatgerichte, groene en linkse politiek". Ze vindt dat de partij nu eensgezind campagne moet voeren.

Dibi feliciteerde Sap met wat hij noemde de bijna Oost-Europese overwinning. Samen met Sap wil hij vechten voor een groener en socialer Nederland.

Nummer 2

Dibi zei dat hij nu nummers 2 op de lijst wil worden, maar voegde eraan dat hij er niet over gaat. "Daar gaan de leden over." De politicus past naar eigen zeggen "bescheidenheid".

Voor de rest van de kandidatenlijst doet een commissie voordrachten. Op 30 juni stelt het partijcongres de lijst vast.

Opschudding

De lijsttrekkersverkiezing leidde een paar weken geleden tot opschudding in GroenLinks. Een partijcommissie vond Dibi niet geschikt als lijsttrekker en daarom leek Sap de enige kandidaat te zijn. Maar na protesten van veel leden werd er toch een referendum uitgeschreven, met twee deelnemers: Sap en Dibi.

De twee gingen de afgelopen tijd met elkaar in debat. Daarbij kwamen soms verschillen van mening naar buiten, onder meer over het Catshuisakkoord en over de missie naar Kunduz.

Sap

De econoom Sap is sinds eind 2010 fractievoorzitter van GroenLinks. Ze nam die functie tussentijds over van Femke Halsema. Sap zit vier jaar in de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl