NOS NieuwsAangepast

Z-Holland stelt nieuwbouw uit

In Zuid-Holland worden de komende acht jaar veel minder woningen gebouwd dan gepland. Tot 2020 zouden er eigenlijk 175.000 woningen worden gebouwd, maar vanwege de crisis wordt dat aantal teruggebracht tot 100.000.

De provincie heeft dat afgesproken met de gemeenten. Die moeten nu onderling afspreken welke projecten wel en niet doorgaan.

Volgens de provincie zijn er heel veel bouwplannen die nu niet worden uitgevoerd, omdat er te weinig belangstelling voor is van huizenkopers.

Mismatch

Veel projectontwikkelaars gaan pas over tot de daadwerkelijke bouw als bijvoorbeeld 70 procent van de woningen is verkocht. Doordat er nu nog te veel van die plannen zijn, wordt dat percentage zelden gehaald. Gevolg is dat bijna geen enkel plan ten uitvoer wordt gebracht.

Door een groot aantal plannen uit te stellen, hoopt de provincie op korte termijn schaarste te creëren. Huizen die nog wel worden gebouwd, worden dan sneller verkocht, zo is de verwachting. Op die manier hoopt de provincie de crisis in de woningbouw wat te verzachten.

Ook roept de provincie projectontwikkelaars op om beter naar de wensen van de consument te luisteren. Er is volgens gedeputeerde Veldhuijzen "een mismatch tussen wat mensen willen en wat zij krijgen voorgeschoteld".

Uitstel van projecten kost gemeenten geld. Gemeenten verdienen bij bouwprojecten onder meer aan de verkoop van grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl