NOS NieuwsAangepast

Vernieuwing vakbeweging loopt vast

De FNV-bonden die samen een nieuwe vakbeweging willen oprichten trappen op de rem. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport (pdf) dat de NOS in handen heeft.

Een werkgroep heeft gisteren geadviseerd om de huidige structuur voorlopig te laten bestaan en langzaam te groeien naar een nieuwe vakcentrale.

Dat gaat in tegen de plannen van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma. Zij wil het roer radicaal omgooien met de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging (DNV). Klijnsma werd aangesteld om definitief een einde te maken aan de interne strijd binnen de vakbeweging.

'Vernieuwbouw'

Klijnsma kwam enkele weken geleden met haar plan om op 23 juni De Nieuwe Vakbeweging op te richten. De discussie daarover liep achter de schermen vast en er werd een bemiddelingspoging gestart.

Een commissie van zeven bonden die was aangesteld om de impasse te doorbreken adviseert nu om op 23 juni slechts een klein FNV-congres te houden. Daarbij wordt, volgens het rapport, geen nieuwe bond opgericht maar de huidige FNV van binnenuit vernieuwd. 'Vernieuwbouw' is de omschrijving in het rapport.

Machtsverdeling

Pijnpunt bij de onderhandelingen is de machtsverdeling. Vooral grotere bonden als Abvakabo en Bondgenoten moeten in de plannen van Jetta Klijnsma invloed inleveren.

Het lukt de 19 verschillende bonden niet om tot overeenstemming te komen. Ze kiezen ervoor meer tijd te nemen om de interne problemen op te lossen.

Jetta Klijnsma wil niet inhoudelijk ingaan op het advies van de werkgroep. Komende maandag komt zij met een aangepast plan voor een Nieuwe Vakbeweging. Dan moet blijken of haar voorstel nog kans van slagen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl